ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


Allt man behöver veta om choklad, och lite till

LITTERATUR På kudde av gräs
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
choklad. fakta, historia, passion
Katherine Khodorowsky, Olivier de Loisy
AlfabetaAnamma 2005
ISBN: 91-501-0501-9
Sidantal: 256
Cirkapris: 203 kr

Choklad är en passion för många, inklusive mig själv. Hör bara på ordet. Bara det smakar lent på tungan.

Jag visste sedan tidigare att chokladen har sitt ursprung i den aztekiska civilisationen, och att den kom till oss i Europa med hemvändande kolonisatörer. Efter att ha läst Khodorowskys och de Loisys bok känns det nu som att jag vet nästan allt om denna gudabenådade vara.

Boken tar sin början med historien om chokladens utveckling, från den ceremoniella och ganska bittra dryck som tillreddes framför allt i Mellanamerika, fram till dagens betydligt mer gastronomiska sätt att se på råvaran.

Kakaoträdet hade till exempel egna gudar, där ett exempel är Quetzalcoatl, vilket bevisar dess mytologiska betydelse. Bönorna, eller en dryck gjord därav, användes också vid livets alla ceremonier.

Den som senare förde bönorna till Europa var Hernan Cortés, som fattade tycke för drycken. Väl i Spanien tillsattes vanilj och socker, och denna nya produkt gjorde omedelbar succé.

Som läsare förs man med framåt i historien, till utvecklingen av olika chokladsorter, chokladkakans intåg på banan och fram till i dag.

Härefter följer en genomgång av kakaoträdets levnadsbetingelser, att det exempelvis inte tål direkt solljus, utan måste leva i skuggan av andra träd. Hur många visste också att trädets blommor, och senare frukter, växer direkt på stammen? Boken beskriver också vilka olika sorter som finns, och var de växer.

Under läsningen av Choklad. Fakta, historia, passion lärde jag mig dessutom en hel del om den komplicerade process som leder fram till slutprodukten choklad. Bönorna ska bland annat genomgå jäsning, torkning och rostning innan de kan förädlas. Härefter skeppas de till olika chokladproducerande länder, bland annat i Europa, där än fler processer väntar.

Efter genomgången av tillverkningsprocessen vänder författarna tillbaka till historien, och berättar om hur smaken utvecklas genom seklerna. Hur den, som sagt, gått från att vara en gudadryck till att bli den godsak vi kan avnjuta i dag.

Det finns även chokladprovningssällskap, och boken tar läsaren med på en sådan. Vi får veta vilka bedömningskriterier som finns, och beskrivningarna får mig osökt att tänka på vinprovning. Allt är mycket sensuellt.

Boken består också av en hel del spännande chokladrecept. Tyvärr har jag ännu inte haft möjlighet att prova något av dem, men som den chokladälskare jag är vattnas det i munnen bara vid läsningen.

Naturligtvis finns även tabeller över vilka bönsorter och vilka kakaoproducerande länder det finns. Dessutom har författarna sammanställt en adresslista över chokladmästare i hela världen. Enligt denna är de flesta verksamma i Frankrike, men det kan förstås bero på att författarna själva kommer därifrån.

Boken är egentligen inte den sortens bok man sträckläser, men den är trevlig att använda som uppslagsbok. Man kan med fördel gå tillbaka till den gång på gång. Choklad. Fakta, historia, passion var mycket intressant att läsa, och den gjorde mig sugen på choklad.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème