ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
N.Y.H.E.T.E.R

"In this World" prisbelönad på BAFTA [16.02.2004]
Michael Winterbottoms hyllade film "In this World" har mottagit ännu ett pris, denna gång på BAFTA, British Academy of Film & Television Arts. Filmen gick upp på de svenska biograferna i oktober 2003 och är aktuell för video/dvd-release 28 april 2004.

"In this World" fick mottaga priset för Bästa film på annat språk än engelska på gårdagens BAFTA-gala. BAFTA är den brittiska motsvarigheten till Oscar och anses vara galan där man får de bästa stalltipsen på vilka som senare får pris på den amerikanska motsvarigheten.

"In this World" mottog förutom den prestigefyllda Gulbjörnen och överväldigande recensioner även jurypriset och fredsfilmpriset i Berlin 2003.

Filmen baserar sig på verkliga händelser upplevda av flyktingar som transporterats via Afghanistan genom sidenvägen som korsar Pakistan, Iran och Turkiet mot London.

SILVERBJÖRN TILL "OM JAG VÄNDER MIG OM" [16.02.2004]
Efter att ha vunnit fyra Guldbaggar, Svenska kritikerförbundets pris – Greta och Göteborg stads publikpris vid Göteborg Filmfestival fortsätter
filmen "Om jag vänder mig om" sitt segertåg ut i Europa. Filmen och regissör Björn Runge har vunnit ytterligare två priser vid filmfestivalen i Berlin.

Björn Runge erhöll i dag priset Blue Angel för bästa europeiska film vid filmfestivalen i Berlin. Förutom äran består priset av € 25 000. Festivaljuryn har i år tilldelat hela skådespelarensemblen i "Om jag vänder mig om" en Silverbjörn (outstanding artistic contribution) för deras samlade skådespelarinsatser.

Filmen har sedan premiären haft ett enormt publiktryck i Sverige och setts av cirka 120 000 personer och filmfestivalen i Berlin markerar också
startskottet för den internationella försäljningen av "Om jag vänder mig om".

DISNEYS BJÖRNBRÖDER ETTA PÅ BIOTOPPEN [10.02.2004]
Disneys nya tecknade äventyr Björnbröder gick direkt in på Biotoppens första plats. 107.746 biobesökare såg den Oscar®nominerade filmen under premiärhelgen. Totalt har filmen hittills lockat 109.201 biobesökare.

Till tonerna av sex nya låtar skrivna av Oscar®vinnaren Phil Collins (framförda av Björn Skifs och Gladys del Pilar), följer vi unge Kenais otroliga äventyr – han förvandlas nämligen till björn. Han får nu upptäcka världen ur ett helt nytt perspektiv, tillsammans med sin nya vän björnungen Koda, mötet med de helknasigt vimsiga älgarna Rutt och Tuke och många fler. Samtidigt jagas han av sina egna…

Hyllade Infernal Affairs visas på Berlin filmfestivaL [03.02.2004]
"Intelligent skriven, skickligt regisserad och storslaget fotad" - Screen International

NonStop Entertainments HongKong-triologi "Infernal Affairs" I-III visas under International Forum på filmfestivalen i Berlin.

"Infernal Affairs", som har svensk biopremiär den 12 mars, är ett hyllat polisdrama från Hong Kong som slog "Hero" med hästlängder på Hong Kong Film Awards där den bland annat vann för Bästa film. Den har dessutom sålts för re-make till Warner i USA med Brad Pitt som tilltänkt huvudroll och var Hong Kongs bidrag till Oscarkategorin för bästa utländska film i år.

Tillsammans med de kommande "Infernal Affairs" del II och III är den en av de senaste årens mest hyllade asiatiska filmer och räknas på hemmaplan som en av de viktigaste gangsterdramerna någonsin. Filmerna är regisserade av Andrew Lau, som även ligger bakom framgångsrika "Stormriders" och "Young and Dangerous"-serien.

"Infernal Affairs III" har internationell premiär då den visas tillsammans med "Infernal Affairs" I och II på filmfestivalen i Berlin.
Alla tre filmerna distribueras av NonStop Entertainment i Skandinavien.

Komikerpar gestaltar tecknade älgar i Disneys nya äventyr BjörnbrödeR [30.01.2004]
Anders Jansson och Johan Wester, komikerduon bakom det framgångsrika humorprogrammet ”HippHipp!” på SVT, gestaltar två inte alltför intelligenta men väldigt charmiga älgar i Disneys nya tecknade äventyr Björnbröder.

Styrkan och lekfullheten mellan bröder, och människans band till naturen, utgör grunden i denna komedi. Björnbröder är en film full av äventyr, björnar och storslagna naturupplevelser samt en mängd andra färgstarka djurkaraktärer som skapar ytterligare spänning och skratt till filmen.

Filmens huvudkaraktär Kenai, människan som förvandlas till björn, får röst från Björn Bengtsson som många känner igen från TV-filmen ”Ramona” och som under förra året var aktuell i Lars Noréns uppsättning av ”Kyla” med Riksteatern.

Charmiga björnungen Kodas röst görs av Robin Bivefors 10 år från Karlskoga. Robin hittades vid en audition som hölls för Pixar/Disneys animerade succé ”Hitta Nemo”. Istället för att gestalta en fisk fick Robin rollen som en liten björnunge. I filmen sjunger även Robin sången ”Är på väg” tillsammans med Björn Skifs.

Phil Collins har specialskrivit sex låtar till filmen. Phil Collins sång ersätts av Björn Skifs röst och den låt som Tina Turner sjunger i originalversionen görs av Gladys del Pilar i den svenska dubben.


11 Oscarnomineringar till Sagan om konungens återkomsT [27.01.2004]
I går tilldelades "Sagan om konungens återkomst" fyra Golden Globe för Bästa Film - Drama, Bästa Regi - Peter Jackson, Bästa Musik - Howard Shore och Bästa sång - Annie Lennox, Howard Shore, Frances Walsh

I dag tillkännagavs Oscarsnomineringarna där "Sagan om konungens återkomst" återfanns i elva av kategorierna.

Sagan om konungens återkomst är den tredje och avslutande delen av Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens böcker om Härskarringen. "Sagan om konungens återkomst" gör just nu succé på biograferna och har enbart i Sverige haft närmare 1,6 miljoner biobesök.


Monster Oscarnominerad [27.01.2004]
Charlize Theron vann i går en Golden Globen för bästa kvinnliga huvudroll (Drama) och i dag stod det klart att hon även är Oscarnominerad för bästa kvinnliga huvudroll för prestationen i filmen "Monster".

"Monster" är en tragisk historia som bygger på Aileen Wuornos liv - USA:s första kvinnliga seriemördare. Wuornos (Charlize Theron) växte upp under svåra förhållanden i Michigan. Hon blev narkoman, prostituerad och gravid innan hon hunnit fylla tretton. "Monster" fokuserar på perioden 1989-1990, då Wuornos hade ett lesbiskt förhållande med Selby (Christina Ricci) och då hon kallblodigt började att mörda sin klienter och plågoandar. Aileen Wuornos erkände att hon dödat sex män - men alla i självförsvar.
Wuornos dömdes till döden för mord och avrättades 2002 i Florida.

Sverigepremiären är planerad till April.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat